Home » begrippen » 301 redirect

301 redirect

Iedereen met een website heeft er wel eens mee te maken gehad. Je verplaatst content van pagina A naar Pagina B en je hebt een probleem. Pagina A had waarde in zoekmachines opgebouwd en Pagina B niet. Die waarde ben kwijt. Of niet? Niet met een 301 redirect

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing van de ene url naar de andere url. Dankzij deze doorverwijzing worden bezoekers die op pagina A binnenkomen doorverwezen naar pagina B.

Een 301 redirect is in het kort een regel die zegt ‘link A wordt vanaf nu link B’. De browser stuurt je bezoekers door en ook zoekmachines weten dat de waarde van pagina A nu naar pagina B is gegaan.

Dit is handig wanneer je een nieuwe website bouwt, content van de ene pagina naar de andere overzet of bijvoorbeeld twee pagina’s samenvoegt.

Waarvoor dient een 301 redirect?

Een 301 redirect stel je in om te voorkomen dat bezoekers op een niet meer bestaande pagina terechtkomen en dat ze een 404 error krijgen. Ze worden dankzij deze regel automatisch doorverwezen naar de correcte pagina.

Wanneer gebruik je een 301 redirect?

Redirects gebruik je in verschillende situaties, maar in de kern gaat het steeds om hetzelfde, namelijk: url A bestaat niet meer en wordt vanaf nu url B.

Verwijderen van (verouderde) content

Soms heb je verouderde content die niet meer relevant is. Deze pagina heeft echter wel waarde opgebouwd in zoekmachines, heeft backlinks ontvangen en mensen hebben de link misschien opgeslagen. Wanneer je de pagina besluit te verwijderen is het slim om een 301 redirect te plaatsen naar meest actuele content die deze pagina vervangt of anders naar de pagina die qua onderwerp het dichtst in de buurt zit.

Samenvoegen van pagina’s

Wanneer je twee of meer pagina’s wilt samenvoegen is een 301 redirect ook aan te raden. Je maakt 301 redirects aan voor alle urls die na het samenvoegen niet meer bestaan. Je laat die dan naar pagina verwijzen waar de samengevoegde content nu te vinden is.

Nieuwe website structuur

Wanneer je de url structuur van je website verandert dan pas je vaak heel veel urls tegelijk aan. Wanneer je deze urls niet doorverwijst naar de nieuwe urls, verlies je veel seo waarde en waarschijnlijk ook verkeer naar je website. Dit voorkom je door 301 redirects toe te voegen van de oude naar de nieuwe urls.

Herindeling van je website

Stel je hebt een webshop die nu een paar jaar oud is. Je bent flink gegroeid en je komt erachter dat de indeling van je producten helemaal niet meer logisch is. Je productcategorieën zijn gegroeid, je schrijft regelmatig blogs dan kan het zijn dat sommige huidige urls na de herindeling een nieuwe url zijn geworden. Ook daarvoor heb je 301 redirects nodig.

Nieuw domein

Wanneer je van domeinnaam wisselt, maar je behoudt wel je content en pagina’s ontkom je er niet aan om 301 redirects te gebruiken. Je bezoekers en de zoekmachines moeten namelijk weten waar de content van website A nu dan staat.

301 redirects en SEO

301 redirects zijn ontzettend belangrijk voor je SEO, ze worden soms ook wel SEO redirects genoemd. Wanneer je een url verandert of verwijdert zonder redirect dan is de kans groot dat je je zorgvuldig opgebouwde SEO waarde in zoekmachines verliest. Een 301 redirect stuurt niet alleen je bezoeker naar de juiste pagina, maar vertelt ook aan zoekmachines dat de waarde overgebracht moet worden naar een nieuwe url.

Hoe stel je een 301 redirect in?

het instellen van 301 redirects verschilt per CMS en hosting provider. Wanneer je een website in WordPress hebt dan zijn er plugins beschikbaar zoals de plugin ‘redirection‘. Met deze plugin voeg je eenvoudig 301 redirects toe aan je website.

Wanneer je veel redirects in één keer wilt toevoegen, dan biedt deze plugin ook een bulk optie. Je maakt dan simpelweg een excelsheet aan met alle oude urls, de nieuwe urls en het type redirect (301) en je uploadt deze vervolgens via de plugin naar je website.

Valkuilen bij redirects

Redirect chains
Een redirect chain ontstaat als je een pagina redirect naar een nieuwe pagina en deze pagina opnieuw redirect naar nog een nieuwe pagina. Zo ontstaat er een lange ketting die de website performance behoorlijk kan beïnvloeden. Je lost dit op door alle pagina’s uit de ketting naar de laatste pagina die momenteel in gebruik is te redirecten.

Redirect loop
Een redirect loop ontstaat als je een redirect plaatst naar een pagina die een redirect terug heeft. Zo ontstaat er een oneindige redirect. Beide pagina’s zijn vervolgens voor niemand meer bereikbaar, dit wil je altijd voorkomen.

Gratis seo checklist

Download de gratis SEO Checklist ‘Zo kom je hoger in Google’

Hogere posities in Google en meer grip op de ranking van jouw website?
Download deze checklist met concrete SEO tips om hoger in Google te komen.

Scroll naar top