Home » SEO » De 11 beste gratis stockfoto websites
Gratis Stockfoto's - rechtenvrije foto's - gratis foto's downloaden - copyright vrije afbeeldingen

De 11 beste gratis stockfoto websites

Gratis stockfoto’s voor je website

Een website zonder afbeeldingen is als een kinderboek zonder plaatjes. Een website vol tekst is een beetje saai. Afbeeldingen begeleiden je lezer door je tekst en helpen je ook met je online vindbaarheid. Daarom vertel ik je hier alles over gratis stockfoto’s.

Wanneer je geen tijd of budget hebt om zelf foto’s te laten maken, dan zijn rechtenvrije foto’s super handig. Zo kun je toch professionele foto’s op je website gebruiken.

Het maken of laten maken van eigen foto’s blijft wel altijd de voorkeur houden. Want dan weet je zeker dat je unieke en originele beelden hebt. Je bent natuurlijk niet de enige die die deze gratis stock afbeeldingen gebruikt.

Gratis en rechtenvrije foto’s downloaden? Kan dat zomaar?

Ja zeker. De 11 gratis stockfoto websites die ik hier noem bieden de foto’s gratis en rechtenvrij aan. Je kunt daar gratis foto’s downloaden in hoge resolutie. Zowel voor persoonlijk als voor commercieel gebruik.

De meeste stock sites in deze lijst gebruiken een cc0 licentie. Deze licentie van creatieve commons staat voor “no rights reserved”.

Dit betekent dat je deze copyright vrije afbeeldingen dus gratis kunt downloaden voor gebruik. Beeldmakers kunnen hun beelden op deze gratis stockfoto sites delen, dit wordt dan ook veel gedaan.

Ook al heb ik het over rechtenvrije stockfoto’s, vaak mag je ze gebruiken onder een hele ruime licentie die per stockfoto platform iets kan verschillen.

Lees dus wel even per site de voorwaarden voordat je beelden commercieel gaat gebruiken. Zo weet je zeker of wat je wilt ook daadwerkelijk mag.

Waarom je geen afbeeldingen uit Google moet gebruiken.

Ik raad je af om foto’s uit Google afbeeldingen te downloaden. In Google Afbeeldingen is het nooit helemaal duidelijk of een beeld rechtenvrij is en voor welk gebruik je een foto dan mag gebruiken.

Ook al kun je filteren in Google Afbeeldingen, zou ik geen risico willen lopen. Je kunt beter je gratis foto’s downloaden op één van de websites in dit lijstje, keuze genoeg!

Er zijn namelijk tal van bedrijven (zoals pixsy) die speuren naar copyright schendingen met foto’s. Ze gebruiken geautomatiseerde software.

Daardoor is de kans aanwezig dat je een keer een gepeperde rekening op de mat vindt. Gebruik dus nooit zomaar afbeeldingen van Google.

Zijn afbeeldingen goed voor SEO?

Afbeeldingen zijn goed voor SEO want mensen zoeken ook veel via Google Afbeeldingen. Als je foto daar hoog rankt, ontvangt je pagina ook vandaaruit veel nieuwe bezoekers.

Daarnaast help je zoekmachines beter te begrijpen waar je pagina over gaat. Zorg daarbij wel dat je de afbeelding een beschrijvende bestandsnaam geeft.

Dus liever: blueberry-muffin-recept.jpeg dan DSC00123.jpeg. Hiermee help je zoekmachines begrijpen waar je afbeelding over gaat.

Ook is het aanbevolen je de afbeelding een alt-tekst geven. Vaak kan dit in het content management systeem van je website. In WordPress kun je een alt-tekst toevoegen vanuit de mediabibliotheek.

De 11 beste websites om gratis stockfoto’s te downloaden

Gratis stockfoto websites - rechtenvrije foto's downloaden via Unsplash

1. Unsplash

Unsplash is een platform waar je veel foto’s vind met een filtertje eroverheen.Veel foto’s hebben een beetje een hipster en moderne stijl. Je vindt hier niet de reguliere stockfoto’s met overgeposeerde mensen met een prodentsmile. Unsplash is wel een aanrader voor copyright vrije afbeeldingen. Unsplash biedt ongelooflijk veel filter opties, daarmee wordt het zoeken naar de perfecte stockfoto’s je makeklijk gemaakt.

Ga naar Unsplash

Rechtenvrije foto's van Pexels

2. Pexels

Pexels heeft net als Unsplash een actieve community van fotografen en beeldmakers. Hierdoor vind je op Pexels een erg breed aanbod van beeldmateriaal in veel diverse stijlen. De collectie met gratis afbeeldingen wordt dagelijks groter.

Ga naar Pexels

Gratis stockfoto websites - kaboompics - rechten vrije foto's voor je website

3. Kaboompics

Kaboompics wordt gerund door Karolina. Zij runt dit platform voor gratis stock afbeeldingen helemaal zelf en maakt zelf de foto’s. Ze noemt het zelf een one-woman-show, maar desondanks vind je hier wel 20.000 foto’s die je mag gebruiken. Het fijne is dat alle foto’s ongeveer eenzelfde stijl hebben. Als die stijl je dus ligt, dan is dit een stockfoto goudmijn voor jou.

Ga naar Kaboompics

Copy right vrije afbeeldingen - pixabay - gratis stockfoto's

4. Pixabay

Op Pixabay vind je stockfoto’s en illustraties in allerlei stijlen en onderwerpen. Ook deze database met stockbeelden is erg groot. Doordat de site veel verschillende stijlen aanbiedt is het soms even zoeken, maar je vind er altijd wel een geschikte stockfoto.

Ga naar Pixabay

afbeedlingen downloaden gratis - rechtenvrije foto's voor je website

5. Stocksnap

Stocksnap is te vergelijken met pexels of pixabay. Je kunt hier makkelijk zoeken binnen een thema. Dat maakt het vinden van een goede gratis stockfoto wel makkelijk. De foto’s op stocksnap zijn vaak wel net wat Amerikaanser en meer geposeerd dan je misschien zou willen.

Ga naar Stocksnap

Gratis stockfoto websites picography

6. Picography

Picography is nog een stockfoto site met ontzettend veel opties. De kwaliteit van de foto’s wisselt hier soms wel een beetje. Maar je vind ook hier altijd wel hoge kwaliteit foto’s. Bovendien kun je via het menu makkelijk categorieën filteren.

Ga naar Picography

gratis stockfoto's downloaden op libreshot. Rechentvrije foto's gratis downloaden

7. Libreshot

Libreshot is ook een gratis stockfoto website die door één persoon wordt gerund. Je vindt hier de foto’s van Martin Vorel. De onderwerpen zijn uiteenlopend en je hebt dus altijd originele foto’s van één fotograaf.

Ga naar Libreshot

Copyright vrije afbeeldingen website downloaden

8. Wunderstock

Wunderstock verzamelt foto’s van over het hele internet die zijn gemarkeerd als ‘public domain’ of foto’s met een creative commons licentie (zoals cc0). Bij deze website moet je er wel op letten dat er geen merken of personen in beeld zijn. Daar heb je in dit geval expliciete toestemming voor nodig.

Ga naar Wunderstock

gratis stockfoto's splitshire

9. Splitshire

Splitshire is een project met de foto’s van Daniel Nanescu. Hij runt dit platform om zijn foto’s met de wereld te delen. De stockfoto’s hebben vaak een creatieve invalshoek en zijn net even anders dan je op de andere websites met rechtenvrije afbeeldingen vindt.

Ga naar Splitshire

gratis afbeeldingen van eten op foodiesfood - rechtenvrije foto's downloaden

10. Foodiesfeed

Ben je op zoek naar rechtenvrije stockfoto’s van eten? Dan is Foodiesfeed de plek voor jou. Deze website bevat ruim 1700 gratis afbeeldingen van eten. Maar pas wel op, je gaat er wel van watertanden 😉

Ga naar Foodiesfeed

copyright vrije afbeeldingen op gratisography - gratis stock afbeeldingen

11. Gratisography

Gratisography is een leuke en ietwat grappige site met rechtenvrije foto’s. Dit platform omschrijft zich zelf als ‘Truly unique, usually whimsy, always free”. En dat ‘whimsy’ zie je terug in de site en de foto’s. Je vindt hier veel gratis stockfoto’s met een leuke twist.

Ga naar Gratisography

Dit was de lijst met de 11 beste websites voor gratis stockfoto’s. Bookmark deze websites en je hebt altijd de keuze uit honderdduizenden gratis stockfoto’s die je rechtenvrij mag gebruiken.

Weet jij websites met gratis stockfoto’s websites die hier niet tussen staan? Laat het me weten in de comments!

Heb jij hulp nodig met het optimaliseren van afbeeldingen of van je online vindbaarheid? Als SEO specialist help ik je daar graag mee. Je kan me altijd contacten voor vragen.

Verder deel ik hieronder nog 4 tips voor het optimaliseren van je afbeeldingen met je. Dat is wel zo handig na het gratis foto’s downloaden.

Afbeeldingen optimaliseren voor je website

Vaak zijn de rechtenvrije foto’s die je hebt gedownload afbeeldingen in een hoge resolutie. Dit komt omdat de foto’s voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld ook voor drukwerk. Voor je website is zo’n grote foto van bijvoorbeeld 6000×4000 pixels helemaal niet nodig.

Sterker nog het vertraagt de laadtijd van je pagina en vermindert daarmee de gebruiksvriendelijkheid. Om zo’n foto te verkleinen bestaan verschillenden afbeelding-optimalisatietools. Afbeeldingen hebben invloed op de web performance van je website.

SEO klinkt moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Er bestaan ontzettend veel tools die je daarbij kunnen helpen. Hieronder lees je welke 4 tools voor het optimaliseren van afbeeldingen ik aanraad. Ook heb ik 8 must-know tools voor ZZPers en kleine ondernemers op een rijtje gezet die je gaan helpen met je SEO.

Tools voor het optimaliseren van afbeeldingen op je website

Shortpixel Image Optimizer plugin (gratis)

Deze WordPress plugin is een van de makkelijkste manieren om je afbeeldingen te optimaliseren. Het verkleinen van het aantal pixels kan je beter nog wel zelf vooraf doen.

Shortpixel optimaliseert automatisch zonder de beeldkwaliteit te verminderen. Deze plugin kan afbeeldingen bovendien in een webformaat zoals webp (ipv jpeg) op je website leveren.

Dit is goed voor de snelheid van je site. Je krijgt 100 credits per maand gratis. Voor grotere hoeveelheden afbeeldingen kan je credits kopen.

Bekijk de shortpixel plugin


TinyPNG plugin (gratis)

De TinyPNG plugin optimaliseert ook automatisch je afbeeldingen wanneer je ze uploadt in je WordPress website. Net als Shortpixel. Deze plugin is wat minder uitgebreid. Ook deze plugin is gratis te gebruiken (tot 500 credits/maand). Boven de 500 betaal je per geoptimaliseerde foto een klein bedrag.

Bekijk de TinyPNG plugin


Squoosh

Squoosh is een gratis afbeeldingoptimalisatietool van Google. Op deze website upload je een afbeelding die je vervolgens visueel kan optimaliseren. Je kunt hem dan opslaan in het gewenste formaat en bestandstype en weer downloaden. Hier kun je ook meteen de afmetingen aanpassen. Deze tool is prima te combineren met Shortpixel of TinyPNG.

Bekijk Squoosh


Photoshop

Photoshop is de meest uitgebreide tool om afbeeldingen te bewerken, maar wel wat duurder dan de eerdere opties. Ik zelf gebruik meestal Photoshop en vervolgens worden de afbeeldingen ook nog door Shortpixel op mijn website verwerkt. Deze combi werkt voor mij het beste. Photoshop abonnementen starten vanaf €12,09 p/maand.

Bekijk Adobe Photoshop

Nu ken je alle gratis stockfoto websites

Nu ben je op de hoogte van veel verschillende websites voor gratis stockfoto’s én weet je hoe je je afbeeldingen kunt optimaliseren. Heb jij problemen met de vindbaarheid van je website en wil je meer zichtbaar worden in Google? Plan dan eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek in of laat je SEO uitbesteden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top