Home » begrippen » Ankertekst

Ankertekst

Ontdek alles wat je wilt weten over de ankertekst. Wat zijn ankerteksten, waarom zijn ze belangrijk en welke soorten bestaan er allemaal?

Wat is een ankertekst?

Een ankertekst of anchor text is de klikbare tekst op een webpagina die verwijst naar een specifieke url. In het kort dus de tekst op je webpagina waar je een link van hebt gemaakt. Dit wordt ook wel een hyperlink genoemd.

Een ankertekst is het zichtbare deel van een hyperlink. Door op deze link te klikken wordt de gebruiker naar doorverwezen naar een andere pagina, de pagina waar jij naartoe hebt gelinkt.

Deze tekst wordt op webpagina’s vaak zo gekozen dat het meteen duidelijk is wat er op de gelinkte pagina te vinden is. Soms is is de ankertekst zelf de link zoals www.nielseric.nl en soms is deze beschrijvend, zoals:

Wil jij gaan beginnen met SEO? Lees dan ook eens SEO voor beginners en ontdek wat er allemaal bij komt kijken.

Zijn ankerteksten belangrijk voor SEO?

Ankerteksten zijn belangrijk voor SEO. Zoekmachines volgen namelijk links op een webpagina en ‘lezen’ daarbij de ankertekst. Het vertelt Google waar je website of waar één specifieke pagina over gaat.

Hoe meer interne en externe links je website krijgt met een beschrijvende anker tekst, hoe beter Google begrijpt waar jouw site over gaat. Met als gevolg dat Google jouw site ook beter kan gaan ranken.

Wanneer je een beschrijvende anchor text gebruikt waarin je een zoekwoord van de gelinkte pagina verwerkt, dan kan dat een positief effect op je ranking in de zoekresultaten hebben. Een zoekmachine ziet de koppeling dan als relevant.

Een beschrijvende link is meestal dus beter dan een term zoals ‘klik hier’ of ‘lees meer’.

Welke soorten zijn er?

Er bestaan ongeveer 8 soorten ankerteksten waar je rekening mee kunt houden:

1. Exact-match

Exact match houdt in dat de ankertekst exact hetzelfde is als het zoekwoord waarop je wilt scoren in het artikel waar je naartoe linkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tennisracket kopen
  • Website laten bouwen
  • Businesscoach Amsterdam

2. Partial-match

Partial-match betekent dat de ankertekst gedeeltelijk overeenkomt met het gewenste zoekwoord. Meestal omdat de linktekst langer is doordat er ook andere woorden in staan.

  • Tennisracket kopen voor beginners
  • Goedkope website bouwen
  • Beste businesscoaches in Amsterdam-West

3. Branded

het branded type wordt erg veel gebruikt. Dit houdt in dat de tekst in de link de naam van het bedrijf, persoon of merk is waar je naartoe linkt. Een branded link naar Wikipedia ziet er dus zo uit.

Een URL ankertekst wordt ook wel ‘naked link’ genoemd. Er wordt namelijk geen tekst gebruikt om de link te omschrijven. De ankertekst is de url van de hyperlink. Dit type link zie je vaak op fora, social media of in bronvermeldingen. Een naked link naar deze website ziet er dus bijvoorbeeld zo uit:

  • www.nielseric.nl
  • nielseric.nl
  • https://www.nielseric.nl

5. Algemeen / willekeurig

Een algemene ankertekst komt ook nog steeds veel voor. Het houdt in dat de ankertekst geen woorden bevat die met de pagina waar naartoe verwezen wordt te maken hebben. Deze teksten helpen de gebruiker dus niet om te begrijpen waar ze naartoe worden verwezen. Denk aan:

  • Klik hier
  • Lees meer
  • Link
  • Ga verder

6. Afbeelding

Een afbeelding kan op zichzelf ook linken naar een andere pagina. Denk bijvoorbeeld een pagina waar een logo verwijst naar de website van het merk. Wanneer de ALT tekst van de afbeelding is ingevuld dan functioneert dit als ankertekst. Wanneer er geen ALT tekst is ingevuld dan is de ankertekst leeg.

7. Gerelateerde

Een gerelateerde ankertekst wil zeggen dat er geen exact of partial match is. Maar hij is wel gerelateerd is aan het onderwerp van de pagina.

Bijvoorbeeld wanneer iemand naar een pagina linkt die rankt op het zoekwoord ‘SEO specialist’ met de ankertekst:

  • Hoger in Google komen
  • Maakt je website beter vindbaar in Google

8. Synoniem

Synoniem ankerteksten zijn ankers die een synoniem zijn voor het onderwerp of zoekwoord van de pagina waar je naartoe linkt. Denk aan:

  • Goedkope website bouwen -> Simpele website laten maken
  • Zoekmachineoptimalisatie -> SEO
Gratis seo checklist

Download de gratis SEO Checklist ‘Zo kom je hoger in Google’

Hogere posities in Google en meer grip op de ranking van jouw website?
Download deze checklist met concrete SEO tips om hoger in Google te komen.

Scroll naar top